Köttlådan

Tack för ditt besök men just nu levererar vi inga köttlådor. Välkommen åter!

Våra Angus/ Hereford djur är minst 24 månader när dom skickas till slakt, köttet är fint marmorerat på grund av långsam tillväxt. I vårt standard sortiment har vi en 10 kg blandlåda.

Priset på köttlådan från Hammar Säteri

Köttlådan: 1790 kr för lådan
Köttfärs: 120 kr/kg
Oxfilé: 595 kr/kg

Innehåll köttlåda 10 kg

Köttlådan innehåller ca. 10 kg styckade och vakuumförpackade uppmärkta delar:

  • ca. 5 kg köttfärs
  • ca. 5 kg består av någon av kombinationerna 1, 2 eller 3. Slumpen avgör vilken del du får.
  1. Rostas, ryggbiff eller entrecote.
  2. Fransyska, rostbiff eller innelår.
  3. Grytbitar, högrev, ytterlår, rulle eller bog.

För dig som önskar mer köttfärs, kött med ben eller annat än det som redan finns i lådan, går det bra att göra en tilläggsbeställning. Pris på förfrågan av övriga detaljer.

Beställ köttlåda från Hammar Säteri på denna sida

Att fylla i vårt beställningsformulär på denna sida innebär att du anmäler ditt intresse inför nästa leverans av köttlådor och kommer få mail om det. Som bekräftelse på beställningen får du också ett mail med mer detaljerade instruktioner kring din leverans.

Vi erbjuder inga fasta leveransdatum, eftersom djuren växer olika fort och processen för slakt hos våra lokala slakterier ser lite olika ut t.ex. beroende på årstid.

Betalning

Om du beställer via webbsidan får du i svarsmailet nummer till vårt Swish, bankgiro eller om du önskar faktura. Där kommer också stå när det ska betalas.

Du hämtar köttlådan på Hammar Säteri

Om du och jag (Hanna Dalme) inte har gjort upp något annat, hämtar du din köttlåda vid det röda magasinet på Hammar Säteri. Länk till karta »

Om köttet

Våra nötkreatur betar på delar av Kvismare naturreservat. Djuren går ute under hela betesperioden. Under vinterhalvåret går de lösa i stallarna.

Kalvarna föds upp av sina mödrar och har full möjlighet att dia. Djuren föds upp utan hormoner eller andra tillsatser. Dom äter bara ekologiskt gräs som inte är besprutat eller konstgödslats..

Om slakten

Djuren slaktas och styckas på det lokala slakteriet, i Gällersta och Kumla 1,5 mil från gården. Djuren är minst 24 månader när dom skickas till slakt, köttet är fint marmorerat på grund av långsam tillväxt med enbart gräs. I våran ekologiska djur besättning har vi Angus och Angus/ Hereford korsningar.

Uppdaterad 31 okt 2017

Beställning av kött

Tack för ditt besök men just nu levererar vi inga köttlådor. Välkommen åter!

Mer information om Naturbeteskött- Nöt

Naturbeteskött- nöt

Intresserad att veta mer om våra naturbeten? läs mer på Naturbeten i Närke länk på www.wwf.se och på www.naturbete.se.

När köttet kommer hem- att tänka på

Kontrollera så att förpackningen är hel. Om inte, packa om köttet i en annan förpackning. Köttfärsen bör frysas direkt. Paketera eventuellt om färsen i mindre förpackningar. Platta till påsarna för snabbast fryseffekt och för att det ska ta mindre plats i frysen. 

Vi vet att det är många faktorer som spelar in när det gäller hur köttet smakar. Djurslag, ålder, ras, individ, kön, styckning. Allt detta har vi sett till att ni får bästa förutsättningar av. Det ni behöver göra är att möra köttet ytterligare och tillaga det så bra det går. Länkar till recept och inspiration finns på vår hemsida www.hammarsateri.se.

Allt vårt kött förutom färsen bör ligga i kylskåpet (minst +4 grader) ungefär 1 vecka för bästa tänkbara mörhet, smak och saftighet.

Upptining av köttet

Tina gärna upp köttet i kallt vatten. I kylen bildas stora iskristaller som trasar sönder köttetcellerna. Då tappar köttet vätska och det är större risk att det blir torrt.

Styckdetaljer

Länk till www.svensktkott.se – styckdetaljer – nöt

Tips på tillagning

Färs: Lite grovmalen köttfärs med mycket smak. Perfekt till det mesta. Köttfärssås, grytor, soppor och biffar av alla de slag. Tips! Prova gärna att bara varsamt ta ut färsen ur förpackning, salta peppra och platta ut till önskad storlek och stek eller grilla som hamburgare. Minsta möjliga tillagning men mycket smakrikt!

Oxfilé: Steka i skivor, ugnsgrilla hel, skrapa till råbiff, biff Rydberg eller kanske en utbankad carpaccio. Med termometer är köttet som saftigast vid 55-65 grader. Tips!! Vill man förhöja smaken ytterligare droppa lite citronjuice över efter tillagning.

Entrecote: Marmorerat kött med mycket smak. Stekes hel eller i skivor. Perfekt att grilla. Wok och som råbiff om man önskar en djupare köttsmak. Låt en hel entrecote gärna vila 10 min innan skär det. Medium rött kött har en temperatur på 55-65. Lägre temperatur på en entrecote kan medföra lite segare kött.

Högrev: En smakrik liten pärla som behöver tid, 2- 3 timmars tillagning. Perfekt att mala och göra lyx köttfärs av till hamburgare. Alla tänkbara grytor som Chiligryta, Boeuf Bourguignon eller kanske en Gulasch.

Innerlår: Mycket flexibel del men dock ej lämplig till långkok, då drar köttet ihop sig och blir torrt. Stek, strimla, snabbstek i tärningar. Grilla i bitar eller hel. Perfekt till bifftacos och biffnudelsallad.

Ytterlår: Mycket hårdare än innanlåret och behöver lång tillagningstid. Perfekt till grytor och stekar, gärna i stekpåse. Viktigt att skära köttet tvärs över fibrerna.

Fransyska: Är inte lika mört som rostbiffen. Bra till stekar gärna i stekpåse. Ca 1 timma per kilo. Passar också bra till grytor.

Rostbiff: Perfekt till klassisk rostbiffstek, serveras varm eller kall. Innetempratur 50-55 för rött eller 60 grader för medium rött kött. Går fint att grilla och som råbiff. Skiva upp och stek i skivor.

Rostas: En mörare del av rostbiffen. Perfekt att steka i skivor, helstekt med termometer eller grilla. Behöver ingen lång tillagning.

Ryggbiff: Enkel del som går att tillaga snabbt. Stekes, strimlas, grilla eller helstekt i ugn. Innetempratur 55- 70 beroende på blodighet.

Bog: Motståndskraftigt kött som kräver tid. Bryn gärna köttet och sjud det i vätska under lång tid. Perfekt till kalops, slottsstek, tjälknöl.

Rulle: Motståndskraftigt kött som behöver tid. Lång sjudas i gryta eller ugn. Viktigt att skära köttet på snedden och tvärs över muskeltrådarna.

Märgben: Är inget som ligger med i vår köttlåda utan måste beställas innan. Märgbenet bidrar till mycket mustig smak till buljonger och grytor. Själva märgen är perfekt att gröpa ur och äta kokt eller rostas i ugnen. Den besår av 85 % av fett, resten är protein, salt och vatten. Rekommenderas!

Kontakt för köttlådan

Hanna Dalme hanna@dalme.se 070 699 88 99

Vi finns också med på REKO Örebro. En direkthandel mellan producent och konsument med Facebook som verktyg. Gå med i Facebookgruppen och börja handla lokalproducerad mat av oss och många flera producenter. Länk till REKO Örebro.

Följ gärna livet på gården via Facebook och Instagram.